I den grafiska branschen ställs ofta kravet att logotypen levereras vektoriserad. Kortfattat innebär det att logotypen är skapad med matematiska kurvor istället för pixlar, och därför kan förstoras och förminskas hur som helst utan att förlora någon kvalité. En vanlig bild är, i motsats till en vektoriserad bild, bestående av pixlar i en fördefinierad storlek. När man sträcker en vanlig bild så blir antalet pixlar per centimeter mindre, och bilden blir mer och mer oskarp, och det vill man ju inte ha till en logotyp.
Vektoriserade bilder används både när man designar trycksaker, men kanske framförallt när man trycker sin logo på profilprodukter som exempelvis pennor med tryck.
Filformat för vektoriserade bilder
När man pratar om vektoriserade bilder och filformat så vill man oftast använda en EPS-fil. Det är ett äldre format, men säkerställer att allt fungerar även i äldre produktionsanläggningar utan att medföra några begränsningar. Andra vanliga format är PDF och AI. Varför man föredrar EPS över PDF i detta fall är att EPS-filen sticker ut från den stora mängden pdf-filer som används, och tydligt signalerar att det är en vektoriserad bild. En PDF innehåller nämligen inte nödvändigtvis en vektoriserad bild. AI är formatet för Adobe Illustrator, och är oftast grundfilen. Den kräver då att mottagaren har samma eller nyare version av programmet för att öppna filen, om några ändringar behöver göras. EPS är därför det mest gångbara formatet.
Hur skapar du en vektoriserad logotyp?
Att skapa en bra logotyp är ett helt kapitel för sig, men vi kan gå igenom det mest grundläggande och att börja rätt. Steg nummer ett är att använda Adobe Illustrator. Du bygger upp din logotyp med texter, banor och färger och så länge du inte importerar någon bild så ska den hålla sig vektoriserad. Kom ihåg att ställa in dokumentets färgläge till CMYK om du vill jobba med tryckfärger, och använd gärna den inbyggda Pantone Matching System-paletten om du vill bygga logon för att tryckas i 1-3 färger.
När du känner dig klar med logon, markera all text och gå till menyn Text och klicka på Skapa Textkonturer. På så sätt behövs inget typsnitt inkluderas, utan all text är också konverterad till matematiska banor. Spara därefter filen som .EPS – och vektoriseringen är klar!
Hur vektoriserar jag min befintliga logotyp?
Om du redan har en logotyp som är uppbyggd utav pixlar och behöver få den vektoriserad så finns det en funktion i Illustrator som heter Bildkalkering. Programmet försöker då skapa banor utifrån bilden. Processen brukar ha blandad framgång, beroende på grundmaterialets kvalité och utseende, så som med så mycket annat är det alltid bäst att göra rätt från början. Men sitter man i läget att logotypen bara finns som bild – ja, då får man ta det man kan få.
Vektorisera bild gratis
Det finns onlinetjänster som utför bildkalkering enligt ovan gratis. En sådan är Autotracer, som kan vara värd att testa om man inte har några andra alternativ. Kanske fungerar det jättebra för din logotyp?
Skicka din logotyp till oss
Vi hjälper gärna till med att kontrollera din logotyp, om den redan är vektoriserad, om en snabb bildkalkering kan lösa problemet eller om logon behöver göras om. Skicka in din logotyp via mail så återkommer vi!