Papper, tryck och begrepp

Vad betyder allt?

Papperssorter

Silk, lättbestruket
Silkpapper är ett halvglansigt papper. Det har en jämn, slät yta men blänker inte överdrivet mycket. Den jämna ytan ger bra bildåtergivning och text blir lättläst. Det är den vanligaste kvalitén som används till de flesta trycksaker.

Obestruket papper
Obestruket papper har en något grövre yta och ger ett mattare intryck. Vid offsettryck tränger färgen ner i fibrerna och skyddar trycket mot repor. Vanligast för exempelvis visitkort i höga gramvikter (300g), eller kopieringspapper i låga gramvikter (80-90g).

Strukturpapper
Strukturpapper har en egen yta på arket, vanligtvis räfflor, som ger trycksaken ett mer rustikt utseende. Passar bäst vid en sparsam mängd tryckfärg, där man låter pappret stå för mycket av stilen.

Färger

4-färg – CMYK
CMYK är färgmodellen som används vid bland annat offsettryck och digitaltryck. Genom att blanda cyan, magenta, gult och svart skapas fullfärgstryck. 4-färg CMYK innebär därmed att man använder hela färgomfånget och trycker även bilder, inte bara 4 specifika färger.

Pantone
Pantonefärger är dekorfärger, färdigblandade specifika färger enligt Pantone Matching System (PMS). När något trycks med Pantone, är det just dessa färger som används utan att blandas vid trycktillfället. I originalet (och vid beställningen) anger man de aktuella färgkoderna. Här gäller alltså att varje unik färg räknas, även om du trycker i 4 pantonefärger så blir det just 4 färger och en fullfärgsbild är därmed inte möjlig.