7 Snygga typsnitt för både tryck och webb 2016

7 snygga typsnitt

Uppdatering 2016-06-18

Sedan inlägget skrevs har Google Fonts uppdaterat sitt gränssnitt och är nu långt mycket bättre och enklare att använda. Några tips: Söker du efter ett enda typsnitt att använda till företagets grafiska profil, se till att de har flera stilar och tjocklekar. Jag brukar vilja ha åtminstone Light, Regular, Bold, Black + kursiva varianter av varje, dvs minst 8 stilar. För att veta att typsnittet innehåller svenska tecken (å, ä, ö) ställer du in ”Languages” till ”Latin”. Om du vill använda flera typsnitt, välj ett som du gärna vill ha och skrolla ner så hittar du ”Popular Pairings” – där kan du kanske hitta ett typsnitt som du kan kombinera ditt val med.

Det går nu att sortera på exemeplvis Trending och Popular, och de jag ser användas överlägset mest från Google Fonts är ”Open Sans” och ”Lato” – dessa fungerar väldigt bra till både tryck och webb. En av mina nya favoriter är Playfair Display till rubriker.

Lycka till!

P.S. ”Display”-typsnitt är inte datorskärms-typsnitt, utan skylt-typsnitt gjorda för teckenstorlekar över 30 punkter. Mer information på Wikipedia.

Att hålla sin grafiska profil över flera media är viktigt för många, och typsnitten man använder är en stor del av ett företags grafiska identitet. Genom att välja ett typsnitt som fungerar smidigt för både tryckeriet och webbyrån är det snabbt ordnat också. Utbudet av typsnitt är, som för det mesta annat, större än någonsin och framförallt typsnitt med Open Source-licens har ökat ordentligt. Därför finns det nästan säkert ett typsnitt som passar det som du tänkt dig.

Den största källan till typsnitt för webben är Google Fonts. Många teman till exempelvis Wordpress inkluderar möjligheten att välja fritt bland Googles typsnittsbank och de flesta av dem fungerar alldeles utmärkt till tryck. I exempelbilderna använder jag endast normalviktade versioner av typsnitten, det som kallas vikt 400 på webben.

Ett urval typsnitt

Med den enorma mängden tillgänglig finns det inte möjlighet att gå igenom alla snygga typsnitt, utan man får plocka ett par russin ur kakan. Här kommer några favoriter.

Lobster

Vi börjar med ett av de populäraste typsnitten på senare tid, Lobster. Av vissa har det klandrats för att bli ett modernt Comic Sans, andra tycker att det helt enkelt är supersnyggt. Det finns tyvärr bara i en tjocklek, och personligen tycker jag att det fungerar bäst till små, relativt fristående delar av en trycksak eller hemsida – som exempelvis en knapp. Många använder det också till affischrubriker.

Typsnitt Lobster

Open Sans

Som kontrast till Lobster ovan tar vi ett mer vardagligt typsnitt. Från samma skapare som gjort Droid Sans, vilket Google använder till sitt Android, kommer Open Sans. Ett väldigt användbart sans-serif typsnitt som fungerar i de flesta tillställningar. Typsnittet finns i flera tjocklekar och varianter, vilket gör det enkelt att komponera ihop i trycksaker och ändå hålla ihop designen.

Typsnitt Open Sans

Cutive

Ett lite mer udda typsnitt är Cutive, som bland annat liknar det mer välkända typsnittet American Typewriter. Typsnittet ger en mycket speciell karaktär till både trycksaker och hemsidor, men finns tyvärr endast i en tjocklek. För den som tänkt använda typsnittet till mycket kan det därför vara värt att investera i ett riktigt Typewriter-typsnitt med fler variationer, och eventuellt låta Cutive vara webbversionen.

Typsnitt Cutive

Josefin Slab

Ett typsnitt i skandinavisk stil med vissa likheter till Typewriter-stilen. Josefine Slab ger ett nätt intryck och finns i flera varianter, som kursivt, semi-bold och bold med mera.

Typsnitt Josefin Slab

Lato

Lato är ett sans-serif typsnitt i klassisk stil med en ton av värme enligt utvecklaren. Lato är polska och betyder sommar. Med många vikter att välja mellan är detta återigen ett bra typsnitt för den som vill hålla nere blandningen av typsnitt i sin trycksak.

Typsnitt Lato

Lora

Lora är ett typsnitt som är skapat för att underlätta läsning på skärm, men det fungerar precis lika bra att använda i tryck. En serif med vissa drag åt kalligrafihållet men med endast två vikter att välja mellan.

Typsnitt Lora

Raleway

Detta supersnygga typsnitt används ofta i blogginlägg och är både lättläst och tjusigt. Utvecklat av flera personer under lång tid har det nu fått hela 9 vikter att välja mellan. Testa gärna att använda det tillsammans med Open Sans!

Typsnitt Raleway

Så mycket mer…

Det finns verkligen typsnitt för varje smak, och att hitta sin slutgiltiga favorit är nog ett livslångt arbete. Vilken typsnittstyp är du, och tycker du likadant imorgon? Testa din design tills du blir nöjd, och nästa dag tycker du att något annat är snyggare. Så är det med typsnitt. Men någonstans måste man låsa sin design, låta tryckeriet ta dokumentet och skapa det fysiska exemplaret. På papper känns det också annorlunda än på skärmen, vilket ger ytterligare en dimension till alltihop.

Våga testa något nytt.

Tryck & Materialinfo
Begär offert
Maila oss
031-775 59 50